20 % av världens befolkning förbrukar 80 % av jordens resurser. Är detta rättvist?

När man först hör frågan kan det verka som att svaret är helt uppenbart. Hur kan det vara rättvist att 20 % av befolkning förbrukar 80 % av jordens resurser? Man kan tycka att frågan i sig bevisar det största problemet med globalisering. I en kapitalistisk värld förbrukar en femtedel av jordens befolkning nästan alla dess resurser. Det som gör frågan problematisk är att denna femtedel också producerar 80 % av resurserna. Därför kan man inte direkt säga att det är orättvist. U-länderna i världen är på väg uppåt och producerar mer och mer själva. Därför kommer dessa siffror inte se likadana ut om några år. Johan Norberg skriver i boken Global rättvisa är möjlig att detta gör att det är helt rättvist. Vad han inte tar upp är hur detta skulle påverka till exempel miljön. Hur skulle världen påverkas om fyra femtedelar av jordens befolkning fyrdubblade sin konsumtion. Det är självklart att världen skulle förändras. De som ökade sin konsumtion skulle få bättre levnadsstandard, men hur skulle vår planet klara av en sådan förbrukning av resurser? Med ökat välstånd och teknologi kan man visserligen minska miljöpåverkan från industrier, men om alla skall öka sin levnadsstandard så pass mycket kommer det att krävas mycket resurser, vad skulle till exempel hända om alla människor i världen skaffade bil? Miljöpåverkan skulle bli enorm. Och det är bara en liten del av de förändringar som skulle ske. Världens fossila bränslen kommer inte att räcka särskilt länge om alla skall utnyttja dem så hårt, men på lång sikt är det något positivt. De har så stor påverkan på miljön att det bästa vore att sluta använda dem helt. Tyvärr finns det inget alternativ som ger lika mycket energi, därför kommer de inte att sluta användas förrän något bättre alternativ finns. Om U-länderna inte kommer att kunna använda fossila bränslen och inte har teknologin till att utnyttja andra resurser så kommer det att bli väldigt svårt att nå upp till den levnadsstandard vi har i västvärlden. Om det skall gå så måste de satsa på utbildning och hitta alternativa energikällor. Detta kommer att ta väldigt lång tid för många länder, och för vissa kan det till och med vara omöjligt, på grund av fattigdom och korrupta regimer.

Hur skall vi då uppnå en mer ”rättvis” värld? Att påstå att det är rättvist att 20 % av världens befolkning använder 80 % av jordens resurser för att de producerar dessa resurser håller inte. De som har det bättre måste hjälpa de som har problem. Att fördela alla resurser jämnt över jordens befolkning går inte. Det går inte att skapa en global kommunism där alla får dela jordens alla resurser. Världens I-länder måste däremot hjälpa världens U-länder att utvecklas med hjälp av bistånd och tekniköverföring. Att flytta produktionen av vissa varor till dessa länder hjälper folket att få arbeten, men det är bara en liten del. Utbildning är kärnan för utveckling. Om U-länderna skall ha en chans att komma upp i vår levnadsstandard måste det bli självklart att alla skall utbilda sig. Om det sker, finns det en chans att vi skall kunna nå en mer ”rättvis” värld. Vi i väst måste dela med oss av vår kunskap och hitta nya sätt minska förbrukningen av jordens resurser så att vi inte överutnyttjar dom. Om alla människor skall nå samma levnadsstandard kommer vi behöva ändra vår livsstil. Det är helt orimligt att alla människor på jordens skulle kunna förbruka lika mycket resurser som oss i väst. Därför måste vi tillsammans göra en insats för att förbättra levnadsstandarden för så många som möjligt, och samtidigt minska vår miljöpåverkan så mycket som möjligt.

Emil Widén

Annonser

One thought on “20 % av världens befolkning förbrukar 80 % av jordens resurser. Är detta rättvist?

  1. Jag håller med till 100% frågan är bara hur man ska lyckas knyta upp den politiska och ekonomiska knut som förhindrar att u-länderna tar sig upp till vår nivå? Vi har till exempel problem att lösa ”miljökrisen” som det är och om vi nu skulle blanda in alla andra faktorer som skulle krävas för att detta skulle lyckas, skulle vi verkligen kunna komma överens? Sedan kommer det till hur du anser hur vi måste sluta konsumera så mycket och ändra vår livsstil, men hur? Vi ser juste nu i EU hur det blir om endast ett land har svårt att anpassa sig till de förändringar som måste göras, tänk då flera länder på samma gång som ska försöka samsas och tvingas offra saker. Jag förstår hur du tänker och det är fullkomligt rimligt, jag ser bara inte hur det skulle fungera i praktiken.

    Mattias Bergstedt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s